Büyük yıkım

6 Şubat Kahramanmaraş depremleri, 11 il, 124 ilçe ve 6 bin 666 mahallede büyük bir yıkım yarattı. Depremin ilk gününden itibaren önce arama-kurtarma, sonra gıda ve ihtiyaç malzemelerine ulaşım, kısa vadeli barınma sorunu ve enkaz kaldırma derken artık orta ve uzun vadeli problemler gün yüzüne çıkmaya başladı. 

Gönüllü faaliyetlerle ihtiyaçların karşılanmaya çalışılması çoğu bölgede karşılık görmekle beraber, bütüncül bir koordinasyon yaratamadığımız sürece eksikliklerimiz olacaktır.

Gönüllü topluluk ve kurumlar olarak bundan sonraki rehabilitasyon ve yeniden ayağa kalkma sürecini doğru planlayıp işletebilirsek bölgeye ve unsurlarına faydası olacaktır. Bu çöküntü ve enkazın altından yeni bir yaşamın, hem de daha adil, daha özgür, daha onurlu bir yaşamın kurulması bunu gerçekten yapmak isteyenler için bir fırsat olarak önümüzde duruyor.

Çocuklar için neler yapabiliriz?

Dünya Yaşasın Derneği olarak Ankara’da bulunan ve çocuk hakları konusunda çalışma yapan çevre, kurum ve topluluklar ile deprem gününden beri çeşitli çalışmalar yürüttük ve devam ediyoruz. Yaşadığı şehirden başka şehre  göç etmek zorunda kalmış, depremden etkilenen ve hala bölgede olan çocukları odağına alan çalışmalar devam ediyor.

İhtiyaçlara dair gözlemlerimiz

Bölgede deprem gününden beri çalışmalara destek veren arkadaşlarımızın gözlemleri üzerinden de bölgeye yönelik orta ve uzun vadeli çocuk çalışmaları yapılmasının acil önemi olduğu kanaatindeyiz.

Mahalle bazında ve özellikle halkın yan yana durabildiği nispeten daha örgütlü hareket edebildiği mahalleler başta olmak üzere çocuk dostu alanların oluşturulması elzem bir ihtiyaç. Hatay/Defne, Samandağ, İskenderun, Adıyaman, Elbistan ve birkaç yerde daha birbirinden nispeten kopukta olsa çocuk dostu alanları oluşturuldu ve yaygınlaşmaya da devam ediyor. 

Bu alanlarda yapılacak etkinliklerin ve çalışmaların hem içerik olarak hem de uygulama yöntemi olarak doğru planlanabilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. 

Kısa ve orta vade: Ne yapmayı planlıyoruz? 

Yirmi iki binden fazla öğrencinin  deprem bölgesinden Ankara’ya geldiğini biliyoruz. Bu noktada Ankara’ya gelmek zorunda kalan çocuklar ile birlikte onarıcı çalışmalar yapmayı planlıyoruz. İlk olarak üyelerimiz, EkoRehberlerimiz ve bursiyerlerimiz ile  başladığımız gönüllü kadromuzu açık çağrı ile genişletmeyi hedefliyoruz. Öncelikle gönüllülerimize psikososyal ve psikolojik ilk yardım eğitimleri verilecek. En kısa sürede de alana çıkmayı hedefliyoruz. 


Oluşturduğumuz içeriklerimizi sürekli güncellemeye devam ediyor, aynı zamanda çocuk çalışması yapan bütün ekiplerle de paylaşıyoruz. Bundan sonraki süreçte de bölgede çocuk dostu alanların tasarımından ekip ekipman ihtiyaçlarına, malzeme tedariğinden etkinlik yapmak isteyenlerle buluşturulmasına kadar bu alanların koordinasyonunun sağlanması dahil çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz.

Uzun vadeli planımız: Çocuk dostu gezici sanat TIRları

Ankara ve bölgede yapılacak bu çalışmaların dışında orta ve uzun vadeli faydalı olacağını düşündüğümüz başka bir çalışma daha yapmayı planlıyoruz. Çocuk dostu gezici sanat TIRları ile 2 yıl boyunca hem çocuk dostu alanlarda, hem de mahallelerin uygun alanlarında sanatçı ve gönüllülerle çocukları buluşturmayı hedefliyoruz. 

Müzik, tiyatro, resim, heykel ve daha birçok sanat dalından sanatçıların, sosyal hizmet uzmanlarının bulunduğu iki adet çocuk dostu TIR ile belirleyeceğimiz güzergahlarda birer aylık turlar yapılacaktır. Mahallelerin tamamına uğrayamasakta çocukların çoğunluğuna erişme hedefiyle şekilde güzergahı planlayacağız. TIRlar hem bölgede hali hazırda var olan çocuk dostu alanlarda, hem de mahallelerin ortak noktalarında konaklayarak konserler, tiyatro gösterileri ve çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. 

Bir yandan TIRların güzergah planlaması ile bölgeye etkinliklerin duyurulmasını sağlarken bir yandan da etkinlikleri gerçekleştirecek sanatçıları, toplulukları ve gönüllüleri organize edeceğiz. 

Sonuç

Üç ayrı alanda yürüteceğimiz çalışmaları şöyle özetleyebiliriz:

• Bölgeden büyük şehirlere göç etmek zorunda kalmış çocuklara dönük onarıcı çalışmalar

• Bölgede çocuk dostu alanların oluşturulması ve koordinasyonunun sağlanarak geri beslemelerinin yapılması

• İki adet çocuk dostu gezici TIR ile sanatsal faaliyetler başta olmak üzere iki yıllık süreçte bölgede etkinlikler düzenlemek.

Kamuoyunu gelişmelerden haberdar etmeye devam edeceğiz. Çalışmalara omuz vermek destek olmak isteyen herkese kapımız ve kollarımız açık. 

Yaşasın Çocuklar, Dünya Yaşasın!

Dünya Yaşasın Derneği

www.dunyayasasin.org

dunyayasasinn@gmail.com  

0 542 372 27 49

Gönüllü başvuru formuna ulaşmak için : https://forms.gle/EKajL2Xcp4oj1BCf8

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir