EKİM AYI- DOĞA OKURYAZARLIĞI

UNDP GEF SGP destekli ÇİDEA -Çocuklar İle İklim Değişikliğinin Etkilerini Azaltma ve Kuşaklararası Aktarım Projesi’nin  Ekim ayında Çankaya Belediyesi Kreşleri’nin 60- 72 ay yaş grubundan 388 çocuk MoniBostan alanına geldi.
Modülü Doğa Okuryazarlığı olan Ekim ayında, çocuklar MoniBostan ile tanışmış olup, uygulama bahçelerine ilk tohumlarını ektiler.

Gözlemlerin yapıldığı , doğa ile tanışıldığı, hissetmek, koklamak, görmek, tatmak duyularının hepsinin canlandırıldığı etkinlikler, 17 Ekim tarihinden başlayarak tüm ay boyunca EkoRehberler aracılığıyla uygulanmıştır.

Bu modülde MoniBostan Antlaşmalarından bahsedilerek, MoniBostan’da yaşayan canlılar keşfedilmiş olup, aromatik bitkiler koklanarak tanımlanmaya çalışılmıştır.

Seralar dolaşılıp, tarımsal üretim ile ilgili bir çerçeve oturtulmuş,  tohumlar toprak ile buluşturulmuştur.

Bu modülde çocukların,

1-Doğanın bir parçası olması

2-Tarımsal üretim sürecinde döngülerin farkında olması

3-Biyoçeşitliliğin öneminin farkında olma

5-Doğal yaşam alanlarının korunması gerektiğinin farkında olması

6-Bitki yetiştirmekten keyif alır

7- Doğaya ve doğal varlıklara saygı duyar- gözetir

8-Doğal varlıkların ve doğal yaşam alanların korunması için sorumluluk almaya istekli olması

gibi kazanımlar elde etmesine özen gösterilmiştir.

 
Pestalozzi

”Çocuğunuzu doğaya yönlendirin. Ona vadileri, tepeleri gösterin. Orada daha iyi dinlerler ve özgür olma ruhu onlara zorlukların üstesinden gelmek için daha fazla güç verir. Fakat bu özgürlük saatlerinde sizin tarafınızdan değil de doğa tarafından öğretilmesine izin verin. Onun gerçek öğretmenin kendisi olduğunun farkına varmasını sağlayın ve siz sadece sessizce yanında olun. Bir kuşun ya da bir yaprağın üzerindeki böcek onu durdurduğunda bilin ki bir şeyler öğreniyordur ve siz bu durumda sadece yanında sessizce kalmayı tercih edin”

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir